Keďže so slovenčinou veľa šancí na získanie práce v zahraničí nemáme, musíme sa naučiť niektorý z cudzích jazykov. Ak nepočítame češtinu, ktorú sa učiť nemusíme a ktorú využijeme len v Česku, väčšina z nás si vyberá medzi dvoma kandidátmi: angličtinou a nemčinou.

Hovoríte po nemecky?

Veľkou výhodou angličtiny je, že je svetovým jazykom číslo 1 a dohovoríte sa s ním prakticky po celom svete. Ak však ide o hľadanie práce, zvlášť v Európe, možnosti jeho využitia sa veľmi rýchlo zredukujú na Spojené kráľovstvo (Anglicko, Škótsko, …) a Írsko kde je úradným jazykom. Dá sa využiť na získanie zamestnania aj v ďalších európskych štátoch, napríklad v Holandsku a Škandinávskych krajinách, kde ním dokáže komunikovať veľká časť obyvateľstva, ale pretože tam nie je úradným jazykom, príležitostí na uplatnenie je podstatne menej.

S nemčinou síce budete mať väčší problém dohovoriť sa na dovolenke, a to tým viac, čím ďalej budete od Európy, ale pri hľadaní práce v EÚ sa javí ako jazyk s väčším potenciálom.

V ktorých krajinách sa s ním môžete pracovne uplatniť?

1. Nemecko

Najväčšie možnosti získania práce s nemčinou máte, samozrejme, v Nemecku, kde je tento jazyk jediným úradným jazykom. Vďaka veľkosti krajiny a sile ekonomiky sa na pracovnom trhu stále nachádzajú desiatky tisíc pracovných ponúk.

2. Rakúsko

Rakúsko je krajinou číslo dva, čo sa týka množstva pracovných príležitostí. Voľné miesta sa tu pohybujú v tisícoch. Jeho výhodou oproti Nemecku je, že je pre nás prakticky “za rohom” a napríklad do Viedne, ak tam nechcete bývať môžete z Bratislavy pokojne každý deň dochádzať. Viac informácií o pracovných ponukách v Rakúsku.

3. Švajčiarsko

Nadštandardné príjmy, ponúka práca vo Švajčiarsku. Nemecký jazyk tu síce nie je jediným úradným jazykom (je ním aj francúzština, taliančina a rétorománčina), ale hovorí sa ním na viac ako polovici územia krajiny.

5. Luxembursko

Úradnými jazykmi sú v Luxembursku luxemburčina. Na druhom mieste je nemčina a tiež francúzština. Krajina je menšia, rovnako aj počet obyvateľov (okolo pol milióna), čomu zodpovedá aj množstvo pracovných príležitostí. Priemerné platy však patria k najvyšším v Európe.

4. Belgicko

Belgicko má tri úradné jazyky. Holandský, používaný v severnej časti, francúzsky používaný v južnej časti a nemecký používaný vo východnej časti krajiny.

6. Lichtenštajnsko

Lichtenštajnsko patrí do trojice krajín, kde je nemčina jediným úradným jazykom. Pretože sa ale jedná o jeden z najmenších štátov v Európe (jeho územie má veľkosť necelej polovice územia Bratislavy), nedajú sa od neho očakávať tisíce voľných pracovných miest.

7. Taliansko

Úradným jazykom v Taliansku je taliančina, ale v celom Južnom Tirolsku, ktoré sa nachádza v hornatej oblasti na severe krajiny, pri rakúskych a švajčiarskych hraniciach, sa hovorí po nemecky. Nachádza sa tu veľké množstvo pracovných príležitostí, predovšetkým v cestovnom ruchu a v poľnohospodárstve.

8. Francúzsko

Úradným jazykom vo Francúzsku je francúzština, avšak v severovýchodnom výbežku krajiny, pri nemeckých hraniciach sa nachádzajú dva regióny, v ktorých sa hovorí po nemecky. Lotrínsko s hlavným mestom Metz a Alsasko s hlavným mestom Štrasburg. Alsasko je známe výborným vínnom, čo ponúka príležitosť nájsť si napríklad brigádu pri zbere hrozna.

Aj keď sa dá práca v zahraničí nájsť aj bez jazyka, so schopnosťou dohovoriť sa to ide oveľa lepšie.

Po nemecky sa môžete naučiť v škole, na kurze, alebo aj sami vďaka učebniciam pre samoukov a nahrávkam. Niektoré sú dokonca špeciálne určené pre budúce opatrovateľky v Rakúsku, či Nemecku.

Samozrejme, možnosti uplatnenia sa v zahraničí nezávisia len od znalosti jazyka. Nemenej dôležité sú aj skúsenosti, vedomosti a prax.

9. A nakonec nezabudnuť na Slovensko , kde veľa firiem vyžaduju uš aj nemčinu!!!

Zdroj: http://www.pracavonku.sk